Geir har et godt liv selv om han er syk

5 August 2024
Geir har et godt liv selv om han er syk

Det begynte med at han ble litt ustø på beina. 18 år senere sitter Geir i rullestol og er avhengig av hjelp til alt.

Muskulaturen i lårene og armene mine er mer eller mindre borte, forteller Geir Moltzau fra Grefsen. 

Etter mange utredninger over flere år viste det seg at Geir hadde fått inklusjonslegememyositt; en progressiv muskelsykdom som rammer musklene i store muskelgrupper som overarmer, skuldre, nakke, hofter og lår. Årsaken til sykdommen er ukjent, og den rammer vilkårlig. Det fins ingen behandling for sykdommen. 

Men selv om pensjonstilværelsen til Geir på ingen måte ble slik han så for seg, er han ikke bitter. 

Det går an å ha et godt liv selv om jeg har fått en alvorlig sykdom, sier Geir.
Sykdommen skal ikke få lov til å ta knekken på meg. 

Trenger hjelp til alt

Mann som sitter i rullestol foran en bil

Geir, som tidligere drev sitt eget rørleggerfirma, innså at han ikke kunne bli boende i huset på Kjelsås. I stedet flyttet han og kona inn i en leilighet på Grefsen som var tilrettelagt med en rekke praktiske løsninger Geir fikk bruk for etter hvert som sykdommen skred fremover.  

Første gang jeg trengte hjelp var typisk nok da kona mi var i Thailand for å besøke familie og venner, forteller Geir. – Da fikk jeg bistand fra Oslo kommune. 

Da Geir ble avhengig av mer hjelp, fikk han innvilget hjemmetjenester. Siden Oslo kommune har fritt brukervalg, hvor du velger om du vil ha tjenester fra kommunen eller en privat leverandør som har avtale med kommunen, valgte Geir å inngå en avtale med Ecura Hjemmetjenester. 

Jeg er innmari fornøyd med Ecura, sier Geir. Det går an å snakke med dem. 

Geir er også veldig glad for at det stort sett er de samme ansatte han forholder seg til. Mann sitter i rullestol i en hage med trær og hus i bakkant

Jeg sitter i rullestol og har sykeseng og trenger hjelp med absolutt alt; pleie og stell, av- og påkledning og litt matlaging, forteller han. Og jeg innrømmer at sykdommen har gitt meg litt kortere lunte. Da er det behagelig for meg å slippe og få nye folk inn i huset hele tiden. 

Så fornøyd er Geir med Ecura Hjemmetjenester at han har valgt Ecura som leverandør av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) også. Mens hjemmetjenestene er hjemme hos ham tre ganger om dagen, er BPA-ene hans der fra kl 10 om morgenen til kl 22 om kvelden. 

Jeg er komfortabel med både hjemmetjenesten og assistentene, og det er helt avgjørende når du skal være sammen med noen så og si all din våkne tid, sier han. Og så er jeg flink til å si ifra om hvordan jeg vil ha det. Det tror jeg er viktig for å få til et godt samarbeid. 

Full av pågangsmot

Mann i rullestol

Selv om sykdommen har tatt styrken og musklene i armer og bein, har den ikke tatt pågangsmotet hans. Geir er fremdeles like glad i å gå på kino, spise lunsj med gamle venner, ta en kveld med gutta og gå en tur. 

Når det er fint vær, tar jeg rullestolen, sier han, og forteller at han har kjørt 170 mil med den ett år gamle rullestolen. Når det regner, tar vi bilen og kjører et sted. Jeg er stadig på farten; i alle fall i sommerhalvåret. 

Humøret er det altså ingen ting å si på.

Jeg fikk beskjed av legen at jeg skal være glad jeg er i såpass godt humør selv om jeg er så dårlig, ler han. Målet mitt er å ha det så bra som mulig med sykdommen, og det hjelper Ecura meg med.

 

Trenger du hjemmehjelp og tror vi kan passe for deg?
Ta kontakt med oss i dag! 

til toppen

Generelle henvendelser: 22 68 89 91


[email protected]

kontakt ossKontaktskjema

Østensjøveien 14, 0661 Oslo
Se kart »